onsdag 18 februari 2009

Lövbiff med potatisgratäng och rödvinssky

Potatisgratäng
6port

Ingredienser
15 st potatisar
1,5 gula lökar
7,5 dl matlagningsgrädde
1 vitlöksklyfta
2,25 tsk salt
3 krm svartpeppar, malen
2 dl riven ost

Gör så här: 
1. Sätt ugnen på 225 grader. Smörj en ugnssäker form.
2. Skala och skiva potatisen tunt. Skala och hacka löken.
3. Blanda grädde, pressad vitlök, salt och peppar i en skål. 
4. Fördela hälften av potatisen och all lök i formen.
5. Häll över hälften av gräddblandningen. Rör i botten så att kryddorna kommer med.
6. Fördela resten av potatisen över. Häll på resten av grädden. Strö över osten.
7. Grädda i ugnen tills potatisen är mjuk, ca 45 minuter.

Om potatisgratängen: God, krämig och lagom kryddad potatisgratäng!

Rödvinssky, 6 port.

Ingredienser
0,75 st röd lök
1,5 morot
3 baconskivor
1,5 msk tomatpuré
persilja
1,5 lagerblad
1,5 tsk torkad timjan
3 dl rött vin
3 dl oxbuljong
1,5 tsk maizena

Gör så här:
1. Skär grönsaker och bacon grovt och stek i stekpanna tills det fått fin färg. Tillsätt tomatpurén mot slutet och låt fräsa en stund till och bli riktigt rostat.
2. Slå på vinet och kryddorna och låt koka ned till hälften. Slå därefter på buljong och koka ihop såsen, ju längre desto bättre smak(Se bild).
3. Sila av såsen och red med maizena.
4. Låt såsen koka upp.

Om rödvinssky: Den godaste rödvinssås jag smakat. Baconet ger en lätt rökig smak, vilket passa mycket bra i hop med övriga ingredienser. 



2 kommentarer:

  1. Det där lät väldigt gott. Slår den såsen den andra du gjorde måste den vara himmelsk.
    Kram

    SvaraRadera
  2. Jag tror att det är samma sås. Om inte är dem snarlika.
    Kram

    SvaraRadera